Lokaal samenwerken. Lars en Bas vertellen er graag over.

In gesprek met Lars Claassen (Askové) en Bas van Breugel (Gacom). Twee bedrijven die vanuit Veghel naar Schijndel zijn verhuisd, maar nog steeds lid zijn van Ondernemend Veghel. Een enthousiast gesprek over lokaal samenwerken, netwerken, overeenkomsten en verschillen.

Wat doet Askové en wat is jouw rol?
Lars Claassen van Apicem Investments en managing director bij Askové vertelt: “Apicem heb ik twee jaar geleden samen met Jean Marie Wijman, een financieel expert, opgericht. Met hem had ik al eerder samengewerkt en in uitdagende omstandigheden leer je elkaar echt kennen. We bleken elkaar goed aan te vullen, en dat was de start van Apicem. Ons doel is om kleine MKB-bedrijven te versterken, en in september 2024 hebben we met die insteek Jakom in Cuijk in maart Askové in Schijndel overgenomen.” Askové verwerkt kunststof in de breedste zin van het woord, zoals gaswassers, luchtreinigers en doseerkasten, gericht op geur-, lucht-, water- en chemische toepassingen.

En Gacom, Bas?
Bas van Breugel vertelt: “Gacom houdt zich bezig met de aanleg, het beheer en de service van brand- en beveiligingssystemen. We zijn voornamelijk actief in de zakelijke markt, zorgsector en onderwijs- en overheidsinstellingen. Gacom bestaat per 1 oktober ‘25 jaar en ik ben er 14 jaar geleden bij gekomen om het bedrijf te laten groeien op het gebied van brand- en beveiligingssystemen. We zaten toen op de Amert. Vanaf 2010 hebben we een grote groei doorgemaakt: we zijn inmiddels uitgegroeid tot een team van ruim 30 mensen. Sinds 2021 heb ik het bedrijf volledig overgenomen en inmiddels zijn we verhuisd naar ons eigen bedrijfspand in Schijndel. Afgelopen voorjaar hebben we een tweede vestiging geopend van Gacom in Dordrecht.

Van Veghel naar Schijndel
Beide bedrijven zijn oorspronkelijk in Veghel gestart, maar inmiddels gevestigd in Schijndel. Ze kochten een pand in Schijndel omdat ze daar betaalbare, nieuwe locaties op goede plekken konden vinden, iets wat op dat moment in Veghel niet beschikbaar was. Maar ze blijven wel in Meierijstad, een gemeente waar beide ondernemers zelf niet vandaan komen overigens. Bas komt oorspronkelijk uit Eindhoven en woont nu in Helmond. Lars, geboren in Lierop, heeft jaren in Vught gewoond en woont nu in Loon op Zand.

Lars: “Askové verhuisde drie jaar geleden van Veghel naar Schijndel. Omdat ik zelf pas sinds 2024 bij het bedrijf ben, moet ik zowel Schijndel als Veghel nog beter leren kennen. Daarom ben ik ook in beide plaatsen aangesloten bij netwerken. Veghel ligt bovendien centraal tussen Loon op Zand en Beuningen, waar mijn compagnon Jean Marie woont. De voormalige eigenaar Leon Heemskerk is nog altijd betrokken als aandeelhouder én adviseur. Leon had een sterke band met Veghel, en de thema’s en evenementen van Ondernemend Veghel spreken Askové erg aan, vandaar dat we ook bewust lid blijven van Ondernemend Veghel.”

Bas vult aan vanuit zijn ervaring: “Ik heb sowieso veel bestaande relaties in Veghel en blijf via de evenementen graag in contact. Die evenementen zijn echt waardevol en de ondernemers zijn er echt betrokken. Het netwerk wordt serieus genomen, wat fijn is. En in Veghel zit daarnaast ook meer industrie en grotere bedrijven.”

Samen
Bas runt Gacom inmiddels alleen, een bewuste keuze toen hij in 2021 het bedrijf overnam. Ze zijn nu bezig met de organisatiestructuur opnieuw in kaart te brengen en te kijken hoe verantwoordelijkheden binnen de organisatie beter belegd kunnen worden. Hoewel hij alleen aanstuurt, gelooft hij wel in optimaal samenwerken. Lars daarentegen zou niet alleen willen aansturen. “Samenwerken met een mede-eigenaar vind ik zelf ideaal, mits er gelijkwaardigheid is en een duidelijke taakverdeling. Wij zijn een perfecte aanvulling en het vertrouwen in elkaar is essentieel.” De aansturing en het eigenaarschap zijn dus verschillend, maar beiden geloven sterk in de kracht van samenwerking.

Lokaal samenwerken
Daarom geloven ze óók in netwerken en in Ondernemend Veghel. “Het netwerk heeft een sterke kern van ondernemers die elkaar goed helpen. Het gaat echt om halen en brengen. Delen is vermenigvuldigen,” zegt Lars. “Reciprociteit, en dat het liefst lokaal! Als de prijs marktconform is, dan doen we het lokaal!”

Enthousiast
Tijdens dit gesprek ontmoeten de mannen elkaar eigenlijk voor het eerst. Maar ze gaan meteen enthousiast in gesprek over groei, uitdagingen, omzet en focus. Ze zijn nieuwsgierig naar elkaars keuzes en visie. Hoe kijk jij naar personeel? Waar wil jij naartoe groeien? Het is duidelijk dat beide heren bevlogen ondernemers zijn. Dit gesprek, personeel? Waar wil jij naartoe groeien? Het is duidelijk dat beide heren bevlogen ondernemers zijn.

Dit gesprek, over de inhoud van hun bedrijven, zullen ze binnenkort voortzetten met een kop koffie of bij de borrel op het volgende event van Ondernemend Veghel.