In gesprek met Ferenc Welten: Bestuurslid, Ondernemend, Sportief en Maatschappelijk betrokken

Het is niet elke dag dat je iemand spreekt die net terug is van een vakantie die zo bijzonder is dat het letterlijk once in a lifetime genoemd mag worden. Ferenc Welten, advocaat-partner bij WeDo Legal en vicevoorzitter van Ondernemend Veghel, beleefde zo’n ervaring tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Samen met zijn vrouw Henriette en hun 14-jarige zoon Matthijs fietste hij dagelijks door de straten van Parijs om te genieten van topsport en de unieke sfeer van de Olympische Spelen. “De Fransen hadden het goed voor elkaar,” vertelt hij met een glimlach, terwijl hij terugblikt op de Spelen waarvan hij de afsluiting ook nog eens op de Eiffeltoren op een groot scherm volgde.

Sport en Ondernemerschap
Sport speelt een grote rol in het leven van Ferenc. Van de Buffelrun in Boerdonk, waarvan WeDo Legal de medaillelint-sponsor is, de hockey waar hij enkele jaren coach en teammanager is geweest tot het deelnemen aan een marathon, in 2022 in Berlijn en in oktober a.s. in Antwerpen. “Als de blessure het toelaat ga ik over 2 maanden de marathon in Antwerpen lopen. Sport verbindt mensen. Een mooi voorbeeld is de jaarlijkse Buffelrun, waar dit jaar 375 vrijwilligers uit de lokale gemeenschap samen iets groots voor elkaar weten te boksen. Echt geweldig om dat te zien en om dat te mogen ondersteunen”.

“De Olympische Spelen waren de perfecte afsluiting van onze zomervakantie. De Fransen hadden alles uitstekend georganiseerd. We hebben veel wedstrijden gevolgd, in de stad zelf, in het Team NL Huis, en we zijn ook naar een aantal live evenementen gegaan.

We waren onder meer aanwezig bij de halve finale van de hockeydames tegen Argentinië waarin de Veghelse Joosje Burg helaas haar neus brak, —een echt sportief drama. Omdat onze zoon Matthijs een fervent hockeyer is, konden we natuurlijk

 de finale van de hockeydames tegen China niet missen. We zagen ook hoe het damesvolleybalteam van Brazilië brons won tegen Turkije en waren bij de bloedstollend spannende halve finale van het waterpolo tussen de dames van Nederland en Spanje. Daarnaast stonden we langs het parcours voor de wielerwedstrijden en zagen we onze eigen Sifan Hassan in actie. Geweldig om al die sporters in de setting van de mooie stad Parijs te zien. Het was echt een once-in-a-lifetime vakantie die we nooit zullen vergeten.”

De man achter WeDo Legal
Net zoals in de sport, is Ferenc betrokken bij alles wat hij doet. Hij is niet alleen een fervent sportliefhebber, maar ook een bevlogen advocaat en ondernemer. Ferenc’ keuze voor de advocatuur kwam voort uit een sterke motivatie om iets te betekenen voor anderen, een eigenschap die hij van huis uit heeft meegekregen. Zijn vader, een specialist in levensmiddelenwetgeving bij Campina, inspireerde hem om ook de juridische wereld in te gaan. “Toen ik in mijn eerste jaar van mijn rechtenstudie een zaak bijwoonde waarin mijn vader als deskundige betrokken was, werd ik diep geraakt door de kracht van het juridische pleidooi en de bijdrage van mijn vader in die kwestie.” vertelt Ferenc.

“Samen met Lizette van Doorn startte ik WeDo Legal, een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in arbeidsrecht en ondernemingsrecht. Inmiddels is ons kantoor fijn gegroeid. Wij kijken naar wat de cliënt écht verder helpt,” legt Ferenc uit. “Niet elke zaak hoeft voor de rechter te komen; vaak is logisch redeneren en goede communicatie de beste oplossing. Wij zijn voor veel bedrijven een externe juridische afdeling. Ons werk bestaat veel uit adviseren, maar als er geprocedeerd moet worden, staan wij er natuurlijk ook..”

Vicevoorzitter van Ondernemend Veghel en zijn rol bij POM
“In 2018 werd ik actief binnen het bestuur van VMK, toen ik gevraagd werd om Albert Dominicus als voorzitter op te volgen. Kort daarna kwam VMK tot een fusie met CVO tot Ondernemend Veghel. Maddie Goossens werd voorzitter en ik werd vicevoorzitter.” In deze rol houdt hij zich bezig met de belangenbehartiging van ondernemers richting de gemeente, via POM (Platform Ondernemend Meierijstad). “Samen krijg je meer voor elkaar,” benadrukt Ferenc. “POM is een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente. De samenwerking tussen ons ondernemers en de gemeente werpt inmiddels zijn vruchten af.”

Ferenc heeft zich ook beziggehouden met Startersnetwerk en is actief geweest binnen de stuurgroep Onderwijs en Arbeidsmarkt. “De jeugd is zo belangrijk; je wil ze vasthouden binnen Meierijstad, ook voor de arbeidsmarkt,” legt hij uit. “Meierijstad moet aantrekkelijk blijven om te ondernemen, en daarvoor is ook belangrijk dat de leefomgeving, cultuur, uitgaan, sport en recreatie aantrekkelijk is.”

Ferenc Welten: advocaat, ondernemer, en betrokken burger
Ferenc Welten is een man met vele talenten en interesses. Van de advocatuur tot de sport, van het lokaal ondernemerschap tot maatschappelijke betrokkenheid. Of hij nu een marathon rent voor een goed doel of zich inzet voor de belangen van ondernemers, hij doet het allemaal met dezelfde passie. “Je moet dingen doen omdat je ze leuk vindt,” zegt hij. En dat is precies wat Ferenc doet: hij leeft en werkt met plezier.